Wrażenia z użytkowania w mieście - gabaryty O3

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AdamSkoda
    Drive
    • 2007
    • 55

liczę, że będzie tylko mokro. Zimówki mam już obgadane na jutro na popołudnie u naszego kolegi z forum w Górze Kalwarii. Mam podjechać, jak dotrę do domu.
  • metrotest
    Rider
    • 2006
    • 506
    • Volkswagen
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Ilekroć patrzę na O3 to nie mogę się oprzeć wrażeniu, że przy swoich gabarytach jest to auto, którego użytkowanie w mieście jest momentami utrudnione. Umówmy się - O3 nie jest autem, które prowadzi się jak typowa limuzyna mimo swoich gabarytów. Z drugiej strony przy długości 4.68 m mogą pojawiać się pewne ograniczenia w parkowaniu, manewrach w coraz bardziej zatłoczonych miastach. Są oczywiście czujniki, asystent parkowania, ale jak czasem widzę jak "szerokie" są miejsca parkingowe /chyba adekwatne dla Mini/. O1 ze swoją długością 4.51 m była kompromisem między użytkowaniem w mieście a na trasie. O3 ma być autem rodzinnym, ale coraz częściej ten model rodzinny to 2+1 dla którego na upartego wystarczy Golf.

Zresztą po co komu na tylnej kanapie tyle wolnej przestrzeni o ile nie jest to samochód na taxi, służbowy itp. Większość czasu i tak z reguły jeździ się samemu. W czasie rodzinnych wojaży staje się to zaletą, ale ile jest takich wyjazdów w roku: co najwyżej parę.

Jest oczywiście też Rapid, ale to auto nie porywa i ma wąską paletę silników.

Sukces sprzedażowy O3 wskazuje, że takie gabaryty akceptuje rynek, niemniej jednak ciekawią mnie odczucia tych co już kupili. Nie macie czasem takich myśli: kurcze mogłoby być to auto trochę krótsze .

Takie moje przemyślenia będące skutkiem dyskusji ze znajomym, który uważa że jak są czujniki to nie ma problemu.

Komentarz

• maly2st
      Ambiente
      • 2013
      • 245

Tez odnosze wrazenie ze miesca parkingowe sa przewidziane max na fabie czy fiata punto,
      Ostatnio na parkingu pod sklepem jak zaparkowalem swoje O1 to "wystawalem" i przodem i tylem nie wspomne ze najlepiej jakbym wysiadl klapa bagaznika

Komentarz

• mufel
        Ambiente
        • 2014
        • 194

Śmieszne jest dla mnie nazywanie małych samochodów autami miejskimi (ok. jakoś trzeba je dostosować do rynku sprzedażowego ) ale powiedzmy sobie szczerze, każdym autem przez miasto jedzie się tak samo (żadne auto nie będzie motocyklem) a jeśli ktoś ma rzeczywiście problemy z podstawowymi manewrami jakim jest parkowanie to rzeczywiście można nad tymi autami się zastanawiać, ja osobiście zamówiłem o3 ale jeśli za tą cenę byłaby w rozmiarze superba to chętnie bym ją wział. od kiedy mam prawo jazdy mieszkam w centrum Krakowa gdzie zawsze musiałem parkować w dość wąskich miejscach postojowych i szczerze mówiąc nigdy nie robiło to dla mnie wielkiego znaczenia jakim autem jadę.

Komentarz

• metrotest
          Rider
          • 2006
          • 506
          • Volkswagen
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Wszystko prawda, tylko dla auta o kompaktowych rozmiarach łatwiej znaleźć wolne miejsce i szybciej /sprawniej/ się parkuje np. można wyjechać z postoju na raz, a nie na dwa, mniejsza średnica zawracania itd.

Niestety często widać jak na parkingach oprócz osób parkujących po obu stronach jezdni znajdzie się paru kierowców, którzy parkują na środku /w osi jezdni/, później parę takich aut zmusza potem cały parking do wyjeżdżania "na żyletkę".

Łatwiejsze manewry to większy komfort użytkowania, podobnie jak dla części DSG, a można przecież zmieniać biegi ręcznie /kupujący DSG potrafią też ręcznie zmieniać biegi/.

Tak czy owak dzięki za opinię. Jakie jest zdanie innych w kwestii poręczności O3 w mieście :roll: :?:

Komentarz

• lubek24
            Rider
            • 2013
            • 597
            • Octavia III (5E3)
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Jeżdżę O3 kombi i nie ma znaczenia, dla ch...j baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy.
            Czujniki to super sprawa, chodź w VW miałem kamerę cofania i z niej częściej korzystałem niż z PA.
            DSG jest super na korki, cieszę się z tego wyboru w manualu ostro się wkurzałem mieszając lewarkiem.
            SS w przeciwieństwie do innych użytkowników mi się podoba, nie czuć opóźnienia przy ruszaniu.
            ACC jest przydatne i polecam wszystkim na korki.
            Bagażnik jest wielki bo będę niedługo drugi raz ojcem i wózek musi się zmieścić z gondolą. O3 jest jak najbardziej autem rodzinnym, a obecna wersja S2 FL jest za droga biorąc pod uwagę co teraz daje O3 np. miejsce na tylnej kanapie.
            moje odczucia mówią że jest idealna
            O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• Alf
              Ambiente
              • 2013
              • 169

Przesiadłem się z O1 na O3, w obu wersjach mam czujniki parkowania (w O1 był tylko tył, tutaj wziąłem asystenta parkowania głównie ze względu na dodatkowe czujniki boczne i żone:-) ).
              Długość samochodu jest dla mnie wciąż akceptowalna, choć wydaje mi się, że w O1 promień skrętu był lepszy. Mieszkam w centrum miasta, ale do pracy wyjeżdżam poza miasto i tu w większym i przestronniejszym samochodzie czuję się m.in bezpieczniej ( np. astrę i focusa moja rodzina odrzuciła ze względu na odczucia b. małej przestrzeni w środku).

Fakt, na parkingach w marketach staram się wybierać "odpowiednie miejsca" do zaparkowania.
              U mnie za ponownym zakupem octavii przeważył m.in ogromny bagażnik otwierany razem z szybą- samochód wygląda jak sedan, a jest liftbackiem- przy częstych wyjazdach weekendowych nie muszę upychać klamotów na tylnim siedzeniu obok fotelika dziecka- wszystko wchodzi do środka...
              O3 1,4 TSI 140KM Elegance
              Pakiet Amazing, Sunset, Webasto, Park Assist 2.0,
              Przebieg-ponad 25 000 km ...

Komentarz

• spike1314
                Drive
                • 2013
                • 61

A mnie się wydaje że sukces sprzedażowy Octavii to właśnie to, że przy aucie kompaktowym dostajemy trochę więcej niż we wszystkich innych kompaktach - oczywiście mam na myśli przestrzeń dla pasażerów z tyłu i bagażnik. Dla mnie była to po licznych kalkulacjach najsensowniejsza opcja - zamieniając z Mondeo kombi. Auto po pierwsze tańsze zarówno w zakupie jak i w eksploatacji, po drugie przestrzeń bagażowa w lifbacku jest praktycznie taka sama jak miałem w Mondeo. Rodzina 2+1 może i jest standardem (o zgrozo dla naszego kraju) - ale w moim przypadku to 2+2 i bagażnik w Golfie na 100% nie dałby dla nas rady. W zasadzie kompaktów przy zakupie początkowo w ogóle nie brałem pod uwagę oprócz właśnie O3, a na auto spełniające funkcję auta rodzinnego z segmentu wyższego musiałbym niestety dać 20-30 tys więcej.

Komentarz

• maciek071
                  Drive
                  • 2013
                  • 69

Dokładnie takimi samymi kryteriami kierowałem się przy wyborze O3 . I też przesiadam się z Mondeo kombi na O3 Kombi. Już niedługo też będę mógł się pochwalić wrażeniami z jazdy ale myślę że jak Mondeo kombi sobie radziłem to i w O3 dam radę
                  Octavia III 1.4 TSI Elegance Biel Kombi + Amazing + Dynamic + kilka innych
                  Wyprodukowana 07.04.14
                  Odebrana 18.04.14

Komentarz

• Gosi@czek
                    Rider
                    • 2013
                    • 418

to może się wypowie kobieta na temat O3 w mieście

- niestety większość osób nie potrafi parkować, zajmując tym samym 2-3 miejsca postojowe
                    - niektóre miejsca postojowe są zrobione dla "maluszków"
                    - czujniki bardzo pomagają, ale przede wszystkim myślenie przy parkowaniu (mój szef wiele razy bezmyślnie zaufał czujnikom i bum)
                    - co do gabarytów hmm... mi osobiście nie przeszkadzają, może jestem przyzwyczajona, choć wiadomo czasami ciężej znaleźć miejsce w centrum Krakowa
                    - na pewno dużym plusem byłaby kamerka cofania (słupki itp.), ale da się też bez tego żyć; niektórzy się dziwią czemu w O3 nie ma jeszcze kamery cofania
                    - co do PA raz użyłam ale ze względu pokazowych ;p
                    - dla mnie liczy się duży bagażnik gdzie czasami muszę przewieść kilkanaście pudeł dokumentów z punktu A do B, zatrzymać się pod marketem aby zrobić zakupy i nie muszę ukrywać/ zakrywać dokumentów tylko spokojnie leżą sobie w bagażniku i nikogo nie rażą w oczy
                    - a co do przestrzeni wewnątrz kabiny - jestem odzwyczajona od małych samochodów i czuję się w jakiś sposób bezpieczniej niż np w Smarcie
                    Zamówiona (12.12.2013)
                    Zakończona produkcja (24.02.2014)
                    Odebrana (14.03.2014)
                    OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI

Moja długo wyczekiwana perła

Komentarz

• Basik_
                      Rider
                      • 2013
                      • 667

Zamieszczone przez Gosi@czek
                      - co do PA raz użyłam ale ze względu pokazowych ;p
                      A nie mówiliśmy Ci w innym wątku, że to zbędny gadżet, którego nikt nie używa :P
                      Pomijam już jego ograniczenia w parkowaniu w ciasnych miejscach, gdzie sama wjedziesz a czujniki mówią nie.
                      Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• Gosi@czek
                        Rider
                        • 2013
                        • 418

Basik_ ale więcej ma czujników
                        wiem, że często krzyczy na czerwono, że już miejsca nie mam gdzie wiem że jeszcze mam ;p
                        Zamówiona (12.12.2013)
                        Odebrana (14.03.2014)

Komentarz

• Himenek
                          Rider
                          • 2014
                          • 412

Gosiaczek akurat ze Smartem źle trafiłaś ze względu na gabaryty ma wbudowaną klatkę : patrz filmik jak wygląda Ferrari a jak smart http://www.youtube.com/watch?v=GiR8jdI7qtY

Komentarz

• Gosi@czek
                            Rider
                            • 2013
                            • 418

Himenek raz tym czymś jechała i czułam się jak w pudełku... (moje subiektywne odczucie)
                            Zamówiona (12.12.2013)
                            Odebrana (14.03.2014)

Komentarz

• Himenek
                              Rider
                              • 2014
                              • 412

to to ja wiem, sam bym się w nie nie zmieścił, ale ogólnie auto należy do dość bezpiecznych

Komentarz

• Gosi@czek
                                Rider
                                • 2013
                                • 418

Himenek to ja się jeszcze mieszczę i coś gdzieś zostało dla mnie miejsca...
                                Zamówiona (12.12.2013)
                                Odebrana (14.03.2014)

Komentarz

• spike1314
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 61

Zamieszczone przez maciek071
                                  Dokładnie takimi samymi kryteriami kierowałem się przy wyborze O3 . I też przesiadam się z Mondeo kombi na O3 Kombi. Już niedługo też będę mógł się pochwalić wrażeniami z jazdy ale myślę że jak Mondeo kombi sobie radziłem to i w O3 dam radę
                                  Z mojego doświadczenie O3 jest znacznie bardziej poręczna, moje Mondeo nie miało czujników, które są super ułatwieniem. Czuć, że O3 parkuje się łatwiej i jest bardziej zwrotna przy parkowaniu. Miejsca w środku i przestrzeń bagażowa jest mniej więcej podobna więc nie odczuwam, że O3 to kompakt. Ciekawe jakie będą Twoje odczucia odnośnie zawieszenia / komfortu. Jest to jedyna moim zdaniem "wada" O3 w stosunku do Mondeo w którym w ogóle nie miało znaczenia po jakiej jedziesz drodze - komfort był zdecydowanie większy.

Komentarz

• maciek071
                                    Drive
                                    • 2013
                                    • 69

Zamieszczone przez spike1314
                                    Zamieszczone przez maciek071
                                    Z mojego doświadczenie O3 jest znacznie bardziej poręczna, moje Mondeo nie miało czujników, które są super ułatwieniem. Czuć, że O3 parkuje się łatwiej i jest bardziej zwrotna przy parkowaniu. Miejsca w środku i przestrzeń bagażowa jest mniej więcej podobna więc nie odczuwam, że O3 to kompakt. Ciekawe jakie będą Twoje odczucia odnośnie zawieszenia / komfortu. Jest to jedyna moim zdaniem "wada" O3 w stosunku do Mondeo w którym w ogóle nie miało znaczenia po jakiej jedziesz drodze - komfort był zdecydowanie większy.
                                    No właśnie przy wyborze auta tak ustawiłem sobie jazdy że najpierw jechałem O3 a za chwilę Mondeo (O3 1.4 TSI a Mondeo chyba 1.6 Ecoboost). Wybrałem dokładnie tą samą drogę (m.in dziurawy asfalt i kostkę) i posadziłem żonę z tyłu żeby słuchała . I tu zaskoczenie powiedziała że lepiej jej się w O3 jechało Mondeo było za miękkie i przy ostrym testowaniu nawet ją lekko mdliło to bujanie hihi. Ja osobiście nie zauważyłem jakiś różnic które by mi bardzo przeszkadzały. Może nie wiedziałem że trzeba słuchać belki . Nie wspomnę o przyspieszeniu O3, które na łeb biło Mondeo
                                    Octavia III 1.4 TSI Elegance Biel Kombi + Amazing + Dynamic + kilka innych
                                    Wyprodukowana 07.04.14
                                    Odebrana 18.04.14

Komentarz

• ryjeks
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 488
                                      • Octavia III combi (5E5)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Himenek
                                      Gosiaczek akurat ze Smartem źle trafiłaś ze względu na gabaryty ma wbudowaną klatkę : patrz filmik jak wygląda Ferrari a jak smart http://www.youtube.com/watch?v=GiR8jdI7qtY
                                      Co z tego, że głowa będzie na miejscu, jak mózg i inne narządy będą miazgą po takim twardym "lądowaniu" :idea:

Komentarz

• Dig Dug
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 1306
                                        • Seat

Apropo miejsca na parkowanie, to mimo, że możemy umieć parkować, ale jak z szeregu aut wyjedzie np. Fabia, to nie zaparkujemy, choćby i 5 PA było.
                                        Przy parkowaniu równolegle do chodnika, często brakuje miejsca i już. Sam jeździłem ojcowym Vito, które jest większe od O3 nawet i jak było miejsce to wjechać było łatwo, tylko jak potem drzwi otworzyć ?? A nawet jak my się prześliźniemy, to przyjdzie pasażer stojącego obok nas auta i zrobi nam słoneczko w drzwiach krawędzią swojej listwy na drzwiowej. Ja teraz jeżdżę F2 i mimo, że posiadam odpowiednie umiejętności, to parkując w pewnych miejscach stwierdzam, że nawet moją poprzednią O1 bym nie zaparkował, albo zaparkował, a nie wysiadł, a co dopiero O3.
                                        Umiejętności umiejętnościami, ale O3 jest już duża i niestety czasem za bardzo
                                        Była O1 jest F2.

Komentarz

• perfex
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1117

- czujniki bardzo pomagają, ale przede wszystkim myślenie przy parkowaniu (mój szef wiele razy bezmyślnie zaufał czujnikom i bum)
                                          Co znaczy bezmyślnie zaufał czujnikom i bum?? Od ok. 10 lat jeżdżę z czujnikami i Nigdy nie miałem żadnej sytuacji dziwnej. Jak piszczą to coś jest, jak nie piszczą to nie. Jaka tu filozofia może być?
                                          Pozdrawiam
                                          perfex

Octavia HTP

Komentarz

• bob_best
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 744
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez perfex
                                            Co znaczy bezmyślnie zaufał czujnikom i bum?? Od ok. 10 lat jeżdżę z czujnikami i Nigdy nie miałem żadnej sytuacji dziwnej. Jak piszczą to coś jest, jak nie piszczą to nie. Jaka tu filozofia może być?
                                            a mnie się udało (na szczęście nie w O3). Żeby czujniki reagowały to musisz cofać powoli. Ja ruszyłem ostro, bo był ruch i zrobiła się luka - było tylko pi... dup (trwało to ułamek sekundy) - drzewo wybiegło mi na drogę :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
                                            Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• trasat23
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 417

- niestety większość osób nie potrafi parkować, zajmując tym samym 2-3 miejsca postojowe
                                              Często powierzchnia miejsca parkingowego (zwłaszcza w centrach handlowych) zmusza myślących kierowców do zajęcia więcej niż jednego miejsca. Nie dotyczy to tych kierowców, którzy nawet na miejscu parkingowym dla tira mieliby problem z właściwym zaparkowaniem.

Aktualnie poruszam się O2 niewiele mniejszą od O3 i nigdy nie miałem problemu z zaparkowaniem. Unikam miejsc, gdzie musiałbym się wciskać na zapałkę. Wolę przejść kilkadziesiąt metrów więcej, ale wiedząc, że auto będzie względnie bezpieczne i żaden " :diabelski_usmiech " nie porysuje mi lakieru sowimi drzwiami lub zderzakiem.
                                              www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• Sebastian75
                                                Elegance
                                                • 2013
                                                • 912

Uważam, że kto mówi, że jego O3 jest za duża to ... powinien był kupić coś mniejszego.
                                                Nie da się mieć wszystkiego - dużego auta i ... małego jednocześnie.
                                                Co do parkowania innych - faktycznie, wielu nie potrafi i parkuje się na 2 miejscach - ale to już inny temat...

Komentarz

• Ralfik
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 225
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Ja nieraz tak parkuje ale nie dlatego , że nie potrafię tylko nienawidzę jak starymi gratami obijają mi drzwi i zupełnie tym się nie przejmują.

[ Dodano: Sro 07 Maj, 14 21:37 ]
                                                  A tak w ogóle O3 dla rodziny 4-osobowej to jest minimum.

Komentarz

Pracuję...